Sbírejte a zpracovávejte své vlastnoručně vypěstované, ale také volně rostoucí zahradní, polní i lesní bylinky!
Vše, co potřebujete vědět o bylinkách a jejich zpracování. Zahradních i volně rostoucích.
Jejich popisy, léčivé či chuťové vlastnosti, požadavky potřebné k růstu. Kdo chce mít své vlastní bylinky po ruce a má balkon, zahrádku, či alespoň vhodné místo v bytě, pak se zde dozví, jak a v čem je pěstovat. A to jak klasické „kuchyňské“ bylinky, tak i léčivky vhodné pro přípravu přírodních léčiv. Bylinkám volně rostoucím se autorka věnuje v části řazené podle jednotlivých měsíců, podle období, kdy jsou vhodné ke sběru.
V knize naleznete velké množství receptů na čaje, tinktury, sirupy, kloktadla, bylinkové oleje, octy, medy, ochucené soli, cukry, vína, kandované květy, koupele, obklady, pleťové masky, masážní oleje, masti, krémy. Ale také sušenky, saláty, pesta, šťávy, zmrzliny, hořčice, špenáty, ba i postřiky proti škůdcům.
Milovníci upravených zahrad si také mohou podle návodu postavit provoněnou bylinkovou spirálu.
Autorka Petra Rubášová žije v jižních Čechách na farmě Mlsná ovečka (mlsnaovecka.cz), společně s manželem chová ovce a mnoho dalších domácích zvířat, vyrábí domácí ovčí sýry a produkty z medu a bylinek, včelaří, provozuje agroturistiku, miluje přírodu a chození po horách.
Napsala již knihy:
- Domácí sýry
- Zvířata v zahradě - pro radost i užitek
a právě připravuje Domácí medovou kuchařku.