Retrojídlo

Jak jsme jedli za socialismu

Martin Franc

Nakoukněte pod pokličku socialistické gastronomie!

Pamatujete na mléčné bary, šunku v aspiku, ruské vejce, kubánské pomeranče nebo termosky, co se tak snadno rozbily zevnitř? Na některé podoby socialistického stravování vzpomínáme rádi, u jiných se nám strachy sevře žaludek – pojďte si je připomenout všechny! Během gastrovýletu do minulosti se zastavíme v ikonických podnicích jako Čínská restaurace a Zlatá Praha, ale nevynecháme ani domácí kuchyni či školní jídelny s proslulou omáčkou UHO.

Číst více
399 Kč Doporučená cena
V prodeji

Detailní informace

Počet stran 264
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 30.11.2020
Formát 167x225 mm
Hmotnost 0,773 kg
Jazyk čeština
Ilustrátor Kolektiv
Původní název Retrojídlo
EAN 9788026433170
Věk od 12
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Autor knihy

Martin Franc Martin Franc

Martin Franc


Historik a archivář, pracuje v Masarykově ústavu a Archivu AV ČR, v. v. i. a přednáší na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy. Zabývá se dějinami životního stylu po roce 1945, dějinami stravování 18.–20. století a institucionálními, politickými i sociálními dějinami vědy, zejména dějinami věd o živé přírodě, a historií Československé akademie věd a jejích předchůdců. Je autorem či spoluautorem řady knih, např.: Řasy, nebo knedlíky? Postoje odborníků na výživu k inovacím a tradicím v české stravě v 50. a 60. letech 20. století (2003); Ivan Málek a vědní politika 1952-1989 aneb Jediný opravdový komunista? (2010); The History of the Czech Academy of Sciences in Pictures (s V. Mádlovou, 2014); Mezi pionýrským šátkem a mopedem. Děti, mládež a socialismus v českých zemích 1948-1970 (s J. Knapíkem a kol., 2018).

Zobrazit profil autora