Československé pevnosti

Stručná historie

Jiří Macoun

Navštivte s námi předválečné pohraniční pevnosti ČR.

To nejzajímavější o československých pevnostech - pro každého, kdo se zajímá o vojenskou historii.

Pevnosti patřily v historii mezi nejdůležitější stavby a byly součástí složité vojenské strategie. V mnoha bitvách měly rozhodující úlohu a nejedné nepřátelské armádě zhatily dobyvačné plány. I v počátku druhé světové války se právě pohraniční pevnosti dostaly do popředí zájmu a dodnes se mnozí dohadují o tom, jakou roli by sehrály v případě, že bychom se bránily německým okupantům a jestli by měly vliv na další průběh války. Ať už je odpověď na tuto otázku jakákoliv, naše pohraniční pevnosti jsou dodnes obdivuhodným dílem, které stále láká velké množství příznivců vojenské historie a každý, kdo některou z pohraničních tvrzí navštívil ví, že právem.

Kniha vám představí dělostřelecké tvrze, pěchotní sruby, řopíky a kulometné pevnůstky z našeho pohraničí, ukáže vám jejich výzbroj, obsluhu a neopomene ani historické souvislosti, ve kterých tyto vojenské stavby vznikaly. Od počátků výstavby až do dnešního dne vás seznámí s bývalou československou pevnostní soustavou a vysvětlí vám vojenskou strategii, se kterou bylo opevnění projektováno. Na závěr si budete moci vyzkoušet, jestli byste obstáli jako velitelé pevnosti a dostanete tip na zajímavou návštěvu těchto svědků naší vojenské historie.

O autorovi:

Jiří Macoun (narozen 1956) se autorsky zaměřil na publikace vojensko historického obsahu, neboť zastává názor, že českým čtenářům od 11 let věku výše by měla být předkládána hodnotnější literatura faktu, než kterou přináší záplava zahraničních encyklopedií, které navíc z přirozených příčin naprosto pomíjejí dějinné události blíže se týkající naší země i našeho národa. Poučení i dostatečný přehled naleznou v knihách Jiřího Macouna všichni, pro které je rozsah probíraného učiva v hodinách historie příliš malý, jakož i čtenáři, kteří se o některých událostech a jejich souvislostech dozvědět nemohli, neboť v době jejich školní docházky se o nich nesmělo mluvit natož psát. Obecně lze publikace tohoto autora doporučit pro zvídavé žáky a žákyně základních škol, ale i středních, neboť přinášejí poznatky podané čtivým a přehledným způsobem, který nenudí a některé čtenáře či čtenářky může přimět i k následnému hlubšímu studiu historických událostí.

Číst více
199 Kč Doporučená cena
Nedostupné

Detailní informace

Počet stran 96
Ke stažení pdf Obsah.pdf
Datum vydání 09.06.2005
Formát 210x270 mm
Hmotnost 0,62 kg
Jazyk čeština
EAN 9788025106013
Věk od 12
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem