Kronika válek

Od řecko-perských válek po boj za americkou nezávislost

Joseph Cummins

22 válek, které změnily svět

DĚJINY SVĚTOVÉHO VÁLČENÍ POČÍNAJE ŘECKO-PERSKÝMI VÁLKAMI A ROKEM 500 PŘ. N. L. AŽ PO AMERICKOU REVOLUCI A ROK 1783

Vedle celé řady dalších věcí utvářelo náš svět také válčení. Pohánělo a posouvalo národy po celé zeměkouli, stálo u zrodu velkých říší, které posléze zase ničilo, přetvářelo kultury a určovalo systémy vlády. Kronika válek představuje dějiny nejvýznamnějších válek předcházejících modernímu věku předkládané v novém formátu, jenž odhaluje podstatu těchto konfliktů.

Tato kniha poukazuje na důležitá vítězství, která navždy změnila nejen celé národy, ale někdy dokonce i celé kontinenty – např. normanský vpád do Anglie v roce 1066 nebo dobytí Mexika Španěly v roce 1521. Jasně vytyčuje zásadní momenty ve vývoji politické filozofie – od athénské obrany demokracie proti perskému despotismu až po obhajobu stejných všeobecných práv ze strany vůdců americké revoluce. Podává výčet hrdinství armád i jednotlivců – ať už šlo o boje Sparťanů na život a na smrt proti Peršanům u Thermopyl v roce 480 př. n. l. nebo o korejského admirála, který v 90. letech 16. století povzbudil svou zemi, aby odrazila masivní japonskou invazi. Stejně tak ale kniha neodvrací svou tvář ani od popisu barbarských činů, jež charakterizují velkou část válčení, a popisuje například stopu zkázy, kterou po sobě zanechali Mongolové, když se ve 13. století prohnali napříč Asií a východní Evropou, či zvěrstva spáchaná všemi válčícími stranami na německém civilním obyvatelstvu v průběhu třicetileté války století sedmnáctého.

Tato kronika, představující tu nejlepší i nejhorší tvář lidství, poslouží jako skvělý úvod pro začátečníky, zatímco zkušeným čtenářům historické literatury poskytne nové pohledy na celou řadu známých i méně známých konfliktů.

Číst více
690 Kč Doporučená cena
Nedostupné

Detailní informace

Počet stran 400
Datum vydání 26.07.2011
Formát 200x248 mm
Hmotnost 1,376 kg
Jazyk čeština
EAN 9788025126080
Věk od 15
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem